Jes Ebrahim, penyanyi yang dikenali dengan lagu-lagu bertema positif seperti lagu bertajuk “Keamanan”, akan turut menjadi pengisi acara di Program Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati anjuran dari Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah(RS). Program inipun merupakan acara tahunan yang diadakan pada setiap penghujung tahun.

HIMPUNAN 1000 JIWA 1 HATI  2012

Objektif utama program ini diadakan adalah untuk menghimpunkan peserta-peserta program Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ) yang dilaksanakan oleh unit pencegahan Raudhatus Sakinah iaitu Raudhatus Sakinah Master Training & Consultancy bermula tahun 2009 sehingga kini. Tahun ini merupakan kali ke-3 penganjurannya, bertujuan member alternative kepada remaja belia menyambut tahun baru secara sihat dan penuh dengan input yang membangunkan rohani.

Penganjur utama Program Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati pada tahun ini adalah Raudhatus Sakinah dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Manakala penganjur bersama yang menjayakan program ini adalah Kumpulan Media Karangkraf, Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah (MSSAAS) Shah Alam, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Felcra Training & Consultancy (FTC).

Rakan kerjasama terdiri daripada Yayasan Ihtimam, Yayasan Wiba Prima, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Raudhatus Sakinah Master Training & Consultancy (RSMTC) dan R.Y.D Training & Event Consultant. Media rasmi bagi program ini adalah akhbar Sinar Harian dan Majalah I.

Program 2 hari 1 malam yang akandiadakan di Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah ini mensasarkan 2000 remaja belia yang bakal berkumpul bermula jam 3.00pm 31hb Disember 2012 dan bersurai pada jam 1.00pm 1hb Januari 2013. Para peserta dan  fasilitator bakal disajikan dengan slot-slot menarik seperti hiburan yang mendidik jiwa daripada kumpulan anak muda Edcoustic, In-Team, Jes Ebrahim dan Hafiz Hamidun. Dalam masa yang sama, sebuah bual bicara dibawah majalah I yang dinamakan Bicara Cinta Anak Muda akan membariskan panel-panel ternama bagi member pengisian yang menarik minat para peserta. Antara panel yang menyahut untuk bersama kami adalah Wardina Safiyyah, Heliza Helmi dan Ustaz Mohd Nor Mamat. Bicara Cinta Anak Muda yang diberitajuk ‘Destinasi Cinta’ akan dimudahcara oleh Saudara Fedtri Yahya. Menjelang jam 12.00 tengah malam, satu   laungan ikrar akan dibaca kan oleh peserta bagi menzahirkan mereka adalah remaja dan belia yang bijak menjauhi zina dan berupaya menjaga jati diri bukan sahaja bersempena sambutan tahun baru masihibahkan jugase hingga hari-hari yang mendatang.

Pada keesokan paginya,  para peserta akan menghidup kan malam dengan berqiamullail dipimpin oleh Imam Muda Najdi. Seterusnya para peserta akan menunaikan solat dhuhadipimpin Imam Muda Hassan dalam slot yang dinamakan Sinaran Dhuha yang akan mengangkat jiwa-jiwa muda ini menjadi kental dan tabah dalam mengharungi kehidupan yang kian mencabar. Majlis penutup program akan dikendalikan oleh Saudara Ally Iskandar dan persembahan oleh kumpulan UNIC. Ianya akan disempurnakan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Dato’ Haji Othman Bin Mustapha.

Saban tahun Raudhatus Sakinah menerima begitu ramai remaja-remaja perempuan yang hilang arah kehidupan disebabkan terjerumus kedalam kancah permasalahan sosial.Kami yakin remaja-remaja ini, jika diberi peluang untuk berubah pastinya mereka memilih untuk menjadi anak dan anggota masyarakat yang baik. Bimbingan bukan sahaja untuk mereka bangkit semula bahkan bimbingan juga perlu dilaksanakan kepada semua remaja dan belia agar mereka sedar tentang kepentingan menjaga maruah diri dan berusaha menjauhkan diri dari pada persekitaran yang tidak membina kehidupan yang baik. Dengan tema program tahun ini ‘Jiwa Kuat Generasi Hebat’, kami member focus terhadap pembinaan jiwa remaja dan belia yang kuat melalui pengisian-pengisian yang membentuk rohani yang mantap dan jitu. Dengan itu, mereka diharapkan menjadi generasi masa depan yang hebat bukan sekadar akademik dan intelektual bahkan akhlak dan rohaninya.

Disediakan oleh : Abdullah Omar bin Muhamad Fuad, Pengarah Himpunan 1000 Jiwa 1 HATI 2012

Category:

Aktiviti

Tags: