Sejak tahun 2012, permintaan terhadap Burger Bakar jenis Bertingkat-Tingkat (BBTT )semakin mendapat sambutan. Di pelusuk kota Kuala Lumpur, kelompok peniaga BBTT saban hari menawan daerah baru dengan membuka cabang-cabang BBTT. Penggemar makanan berkolesterol sekitar 20 – 30 mg ini sememangnya mempunyai banyak wang. BBTT jenis ‘KLCC’ dikatakan boleh mencapai harga sekitar RM30 tergantung pada jenis daging, keju dan sajian tambahan yang ditawarkan.

Ternyata masyarakat Malaysia memang sukakan makanan dan yang paling istimewa, BBTT (Burger Bakar Trend Terkini) atau (Burger Bakar Tekanan …. Tinggi) sememangnya benar-benar enak. Tidak dapat dinafikan, harga yang tinggi bukanlah isu untuk masyarakat kita tidak membeli. Seperti CD muzik, BBTT juga mempunyai banyak label pengeluar dan tidak dapat dinafikan ada juga yang jenis ‘cetak rompak’. Yang mashyur adalah dari Rawang, namun wujud juga pendapat yang klaim BBTT di Subang dan Shah Alam juga enak. Perniagaan BBTT juga mempunyai kos R&D yang tinggi, latihan yang intensif buat pekerja dan pelaburan yang tinggi untuk produksi dan promosi. Begitu jugalah dengan CD yang mana sebuah album boleh menelan kos yang agak besar untuk siap.

Persoalannya, kenapa burger RM30, sejenis diet yang kurang sihat dan hanya boleh dinikmati hanya sekali (sekali beli) lebih mendapat sambutan daripada Cakera Padat (CD) muzik yang RM30 juga harganya (sekali beli), namun boleh dihidangkan bertahun-tahun lamanya buat pembeli. CD audio juga terbukti dapat memberikan ketenangan buat pendengar yang benar-benar menghayati.

Kempen Kesedaran

Tahun ini, Universal Music Malaysia dan Rumpun Records mengambil inisiatif dari case study BBTT ini dengan mengadakan kempen MAKAN CD, sebuah kempen kesedaran kepada peminat untuk menghargai pencinta muzik dengan cara menggalakkan mereka membeli yang original dan asli. Tema ‘Kenyangkan Rasa Muzik Anda’ diangkat sebagai slogan kempen sebagai simbolik dan nasihat kepada pendengar agar benar-benar menghayati muzik seperti mana mereka menghargai makanan khususnya BBTT.

Kempen ini juga diadakan untuk melihat sejauh mana keprihatinan rakyat Malaysia dalam menghargai hasil kerja artis kesayangan mereka dan ini secara tidak langsung melindungi hasil karyawan-karyawan muzik. Perlu disampaikan kepada masyarakat bahawa badan-badan muzik seperti MACP, PPM, RPM juga bergantung secara langsung dan tidak langsung kepada penjualan CD yang sihat dan putaran pendapatan yang baik dari penjualan CD dan seangkatannya.

makan cd3 small

Category:

Aneka Ragam, Berita

Tags:

,