Diva Malaysia, Dato Siti Nurhaliza bukanlah nama yang asing dalam persada seni muzik tanah air kita. Selain menyanyi, anak kelahiran Kuala Lipis, Pahang ini juga merupakan usahawan yang sangat sukses.

Tahun 2013 diharap dapat memberi lebih banyak kejayaan buat karier Dato Siti Nurhaliza. Selepas kejayaan penghasilan album inggerisnya dan single duet Muara Hati bersama Hafiz AF, beliau kini kembali dengan single solonya yang terbaru berjudul Galau.

Tentang Galau

2568km bukanlah jarak yang dekat untuk mendapatkan lagu ini. 5 tahun yang lalu, saudara Mujahid (Rumpun Records) diperdengarkan lagu Galau dalam bentuk demo di sebuah warung makan di Duren Tiga , Jakarta. Minat yang tinggi untuk
memasarkan lagu itu secara komersial telah membawa beliau bertemu dengan penciptanya Cacaq di sebuah daerah terpencil di Jawa Timur, Genteng Wetan. “Pertama kali saya dengar lagu ini, saya dah merasakan yang lagu ini sesuai untuk Siti dan bakal jadi hit di Malaysia dan Indonesia” ujar beliau. “Dari Surabaya, saya menempuh perjalanan selama 8 jam dengan keretapi dan 2 jam lagi dengan kereta ke daerah itu” “Saya sangat berpuas hati kerana telah mendapatkan lagu ini buat Siti Nurhaliza” ujar beliau lagi.

Single ini merupakan hasil kerjasama Universal Music Sdn Bhd dan Siti Nurhaliza Productions Sdn Bhd dan ianya diterbitkan oleh Mujahid Abd Wahab, dibantu oleh Mohariz Yaakub selaku penerbit vokal, Firdaus Mahmud (susunan muzik),
Kelly (bass), Ujang (drum), bersama penampilan istimewa Man Kidal (gitar) dan juga Saunine Strings dari Jogja. Lagu ini telah diadun oleh Ismael Arafat yg merupakan juretera bunyi untuk artis indonesia , Audi, Setia Band dan Andra & Backbone.

Lagu berkonsep pop ini mengisahkan tentang hubungan dua insan yang saling memerlukan antara satu sama lain dalam menempuhi ranjau kehidupan sebagai pasangan kekasih. “Galau itu bermaksud kacau atau keliru. Lagu ini lebih kepada meluahkan rasa gundah sang kekasih tanpa orang tersayang” jelas Dato Siti ketika ditanya tentang maksud tersirat lagu ini. “Alhamdulillah, Galau telah mula mendapat sambutan yang hangat di radio- radio tempatan dan laman-laman sosial seperti youtube dan Facebook.”, ujar Siti.

“Diharapkan semua peminat dapat mendoakan yang terbaik buat Siti dan terus menyokong Siti untuk masa mendatang. Buat masa ini Siti lebih menumpukan pada pemilihan lagu dan konsep untuk album penuh Siti yang dijangka akan dipasarkan
selepas Aidilfitri nanti “ ujarnya. Album ini merupakan kesinambungan daripada kerjasama Siti Nurhaliza Productions dan Universal Music.

Video Muzik Galau

Penggambaran klip video Galau telah berlangsung pada 7 Disember 2013, bertempat di Moroccan Pavilion, Taman Botani Putrajaya. Menurut pengarah, Daryl Adrian Emuang, lokasi ini dipilih kerana keunikan dan kecantikan senibinanya. “Saya
cuba gabungkan elemen kasih sayang dari maksud lagu Galau dengan visual yang memfokuskan kepada ekspresi Dato’ Siti dan chemistry dari penari-penari Ariel Dance yang diundang. Ianya agak abstrak dan saya akui saya agak bereksperimen dengan peminat Dato Siti sedia ada yang mungkin sudah biasa dengan video muzik yang berbeza konsep.

Video muzik Galau diterbitkan oleh Reservoir Production yang sebelum ini lebih banyak menghasilkan iklan korporat dan filem-filem pendek. Antara produksi yang diterbitkan oleh Reservoir Production sebelum ini termasuklah video muzik Yuna Sparkle, iklan Hari Raya Bernas, 2012 (The Journey) dan iklan Hari Raya Petronas di Uzbekistan (Strangers) 2012.

Pra-Dengar Perdana di Radio

Lagu Galau ini telah diperdengarkan buat pertama kali secara serentak menerusi radio utama tempatan pada 18 Januari 2013, di radio ERA FM, SURIA FM, HOT FM pada slot pagi di antara jam 8.00 – 9.00 pagi dan slot petang pada 5.00 – 6.00 petang. Peminat Dato Siti Nurhaliza yang ingin tahu perkembangan beliau boleh melayari Portal Gila Muzik di www.gilamuzik.com dan www.fb.com/gilamuzik.

Pautan:
Laman Rasmi Facebook Dato Siti Nurhaliza
https://www.facebook.com/pages/Siti-Nurhaliza-Tarudin-Official/126837781389
Laman Rasmi Twitter Dato Siti Nurhaliza:
https://twitter.com/CTNurhaliza11
Universal Music Malaysia
http://www.universalmusic.com.my
Rumpun Records Sdn Bhd
http://www.rumpunrecords.com
Reservoir Production
http://www.reservoirproduction.com