55d2f76f11616.jpg

Oleh IFQDAR RAHMAN
ifqdar.rahman@utusan.com.my

Tampil dengan debut berjudul Mata Kunci Cinta, duo yang merupakan kembar seiras dan menggelarkan diri mereka AishaHanim berani mengambil risiko untuk memberi kelainan dalam pembikinan klip video lagu berkenaan.

Memilih kota mewah Hong Kong yang melatari klip tersebut, kedua-dua wanita berusia 34 tahun itu menggunakan kesempatan yang ada untuk merakamkan klip berkenaan di luar negara sementelah mendapat tawaran daripada rakan baik mereka yang bekerja dan memiliki produksi sendiri di sana.

Mengakui agak teruja dan ibarat pucuk dicita ulam mendatang, tawaran tersebut diterima dengan perasaan yang sungguh gembira, apatah lagi kos pembikinan sangatlah minimum berbanding jika ia dibuat di negara ini.

“Tidak termasuk tiket penerbangan, caj yang dikenakan rakan saya sangatlah rendah dan peluang tersebut kami gunakan sebaiknya untuk merakamkan dua klip video sekali gus iaitu Mata Kunci Cinta dan single kami yang seterusnya, Benar Cinta.

“Alang-alang tu, boleh melancong sekali sambil menikmati pemandangan Hong Kong yang amat cantik terutama di waktu malam dengan lampu neonnya yang berwarna-warni,” ujar salah seorang anggotanya iaitu Aisha.

Album Mandarin

Lantaran pembikinan klip video yang diadakan di sana, AishaHanim juga bertuah kerana secara kebetulan mendapat tawaran supaya kedua-dua lagu tersebut dirakamkan dalam bahasa Mandarin untuk pasaran Hong Kong atau negara oriental lain.

Dicipta sepenuhnya oleh komposer genit iaitu Ajai, lagu berentak pop balada itu tampak segar dan menurut kembar Aisha iaitu Hanim, mereka berdua perlu memikirkan pelbagai aspek sebelum memberi persetujuan untuk merakamkan ke dalam bahasa Mandarin.

“Kami sedar ia satu peluang yang bukan mudah untuk diperoleh. Akan tetapi, ia perlu diteliti supaya tidak mendatangkan masalah di kemudian hari. Apatah lagi kami berdua mempunyai keluarga sendiri yang perlu diuruskan.

“Saya dan Aisha masing-masing mempunyai tiga orang anak dan suami untuk diuruskan. Bergelar penyanyi adalah satu pilihan yang perlukan masa yang panjang untuk difikirkan. Buat masa ini kami cuba untuk fokus mengukuhkan jenama AishaHanim di persada muzik tempatan dahulu,” ujarnya mewakili AishaHanim yang lagu mereka diedarkan oleh Universal Music itu.

Tidak lewat

Menyentuh mengenai usia mereka yang melewati 30-an, kedua-duanya mempertahankan bahawa untuk aktif sebagai penyanyi, usia bukanlah pengukur masa depan mereka terhadap industri ini.

“Kami sedar apabila ada artis baru yang aktif selepas umur sedikit berusia, ramai yang akan mempertikaikan arah tuju artis berkenaan. Tetapi kami lebih percaya kepada bakat dan rezeki. Jika kedua-duanya ada, insya-Allah tiada masalah untuk bersaing dengan penyanyi sedia ada,” tegas Aisha menyatakan pendirian mereka.

Tambah Hanim pula, mereka sudah mula bernyanyi sejak belasan tahun lagi dan pernah bekerja sebagai penyanyi untuk kumpulan artis budaya Majlis Bandaraya Ipoh.

“Mudah-mudahan pengalaman yang kami miliki cukup menjadi bekalan untuk memberikan saingan selain memeriahkan industri muzik tanah air. Menyanyi sudah sebati dengan kami dan berharap, artis sedia ada mampu menerima AishaHanim sebagai rakan seperjuangan mereka dan peminat menerima produk kami dengan cara yang optimis,” katanya.

source : Utusan http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20140701/hi_05/AishaHanim-pilih-Hong-Kong

Category:

Berita

Tags: