hi_03.2


Oleh MOHD. IZUAN ROSELI

PEMINAT ratu rock negara, Ella atau nama sebenarnya, Norzila Aminuddin telah menunggu di ruang legar Hard Rock Cafe seawal 7 malam walaupun pada asalnya mereka tahu bahawa penyanyi pujaan mereka akan muncul pada pukul 10 malam.

Kehadiran sekitar 600 peminat termasuk daripada kelab peminat setianya berasak-asak memenuhi ruang di dalam Hard Rock Cafe membuktikan walaupun dua dekad berkecimpung dalam bidang seni suara, Ella masih mempunyai aura tersendiri.

Bertempat di Hard Rock Cafe, ia sekali gus menamatkan kemaraunya setelah hampir lima tahun mendiamkan diri tanpa mengadakan sebarang persembahan dalam skala besar secara solo.

Showcase tersebut juga diadakan bersempena pelancaran album terbaharunya yang dijangka akan dilancarkan pada September depan dan konsert jelajah yang akan diadakan menjelang penghujung tahun ini di beberapa buah negeri terpilih.

Kaka diletakkan sebagai pemanis membuka tirai showcase. Lenggok dan manja Kaka yang mirip Ella saat menyampaikan single terbaharunya, Terpulanglah berjaya mengamatkan lagi suasana pada malam tersebut.

Kumpulan indie baharu, Sparrow King yang menjadi band mengiringi Ella sepanjang dua jam konsert tersebut berlangsung juga diberi kesempatan membuat persembahan.

Ditubuhkan pada tahun 2005, mereka menyampaikan sebuah lagu berjudul Intepretasi yang terus memacu adrenalin penonton yang hadir.

Tepat pukul 10.30 malam, peminat seperti histeria apabila mendengar suara penyanyi kesayangan mereka, Ella mula berkumandang.

Ella yang mempersembahkan lagu malar segarnya, Standing In The Eyes Of The World ternyata menggamit kembali memori lagu tersebut yang pernah menjadi lagu tema Sukan Komanwel di Malaysia pada tahun 1998.

SESAK… Hard Rock Cafe menjadi saksi bahawa penyanyi Ella masih relevan dan ‘mahal’ apabila persembahannya yang diadakan baru-baru ini dipenuhi peminatnya.

Berjaya menambat hati penonton dengan karakternya yang penuh lemah lembut dan manja, tanpa berlengah, Ella terus menyampaikan lagu-lagu yang pernah mengangkat namanya suatu ketika dahulu termasuk Rama-rama, Sepi Sekuntum Mawar Merah dan Layar Impian.

Showcase yang diacarakan oleh juruhebah radio Hot fm, Liza itu berehat seketika dengan memberi laluan kepada tayangan video daripada kumpulan peminat dan penyerahan sehelai kemeja daripada Ella kepada wakil kelab peminatnya.

Ia kemudian diteruskan lagi dengan lagu terbaharu Ella nukilan Sam Bunkface, Teristimewa yang akan dimuatkan dalam album terbaharu Ella. Tambah menarik, kemunculan pemain gitar legenda daripada Kumpulan Search, Kid merupakan suatu penghormatan kepada Ella.

“Saya sangat meminati Kid Search sejak mula berkecimpung dalam bidang nyanyian 20 tahun dahulu. Pengalaman beliau merupakan sesuatu yang perlu dicontohi oleh mana-mana pemuzik tempatan,” ujarnya.

Showcase diteruskan lagi dengan lagu Sembilu dan Dua Insan Bercinta yang disampaikan dengan penuh penghayatan oleh Ella. Sebagai penutup tirai, lagu Kesal disajikan kepada penonton sebelum Ella pergi meninggalkan pentas.

Ironi, sejak zaman Ella & The Boys sehingga Ella yang kini meniti usia 40-an, satu fakta yang masih utuh adalah wanita ini memiliki vokal yang begitu padu dan karisma menghiburkan khalayak dengan karakternya sebagai seorang penghibur.

Sumber : Kosmo! Online http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0702&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_03.htm

Category:

Berita

Tags: