KUALA LUMPUR: Sejak 1 September 2013, Universal Music secara rasmi mengambil alih syarikat rakaman antarabangsa EMI Music (EMI) sekali gus menjadikan Universal Music sebagai syarikat rakaman paling besar dan banyak memiliki katalog rakaman muzik. Maka menjadi agenda utama Universal Music untuk terus mengangkat dan mengembalikan kegemilangan EMI yang pernah mencipta ramai penyanyi tersohor di negara kita.

Bersempena ulang tahun ke 50 EMI tahun depan, ada pelbagai perancangan yang sedang rancak diatur meraikan simbolik angka berkenaan. Menurut Presiden Kumpulan Universal Music (Asia Tenggara), Encik Sandy Monteiro dalam ulasannya berkenaan Sambutan EMI 50 Tahun, beliau mengajak semua peminat muzik mengimbas kembali zaman kegemilangan EMI di Malaysia yang mula bertapak pada 1966.

Ketika itu ramai penyanyi tersohor tanah air berpayung di bawah label ini termasuk Seniman Agung Tan Sri P Ramlee, Puan Sri Saloma, Datuk Sudirman Arshad, Datuk Sharifah Aini, Anita Sarawak, Datuk Sheila Majid, Ella, Fauziah Latiff serta banyak kumpulan popular. Kini di bawah naungan gabungan itu, nama besar seperti Datuk Siti Nurhaliza, Allyecats dan Ning Baizura antara yang diuruskan.

Bahkan Datuk Sheila Majid dan Ella antara yang masih setia bersama. Selebihnya artis baharu dan ada juga artis antaranya seperti Anuar Zain yang menggunakan khidmat syarikat muzik ini hanya sebagai pengedar. Sejarah juga membuktikan ramai artis berbakat besar dan ternama yang menaungi syarikat EMI di Malaysia. Ia fakta yang tak boleh lagi dipertikaikan.

Menyorot kembali legasi EMI, Sandy berkongsi berkenaan sejarah muzik era 40-an dan 60an yang hampir kesemuanya adalah milik EMI. Lagu nyanyian penyanyi seperti Nona Asiah, Momo Latif, Jasni, Normadiah dan R Azmi masih mendapat tempat di hati peminat muzik tanah air. Zaman kemuncak syarikat rakaman ini boleh dikatakan sekitar tahun 70-an ke 80-an.

Ketika itu industri hiburan rancak dengan kebangkitan komposer ternama, Datuk Ahmad Nawab dan S Atan. Ketika itu jugalah muncul nama penyanyi seperti Sharifah Aini, Uji Rashid, Hail Amir, Sudirman Haji Arshad, Black Dog Bone, Anita Sarawak dan ramai lagi. Nama yang disebut ini sebenarnya masih diingati sampai sekarang dan lagu dendangan mereka terus menjadi malar segar.

Berbanding zaman sekarang yang menyaksikan mereka yang bergelar pelakon lebih menyerlah daripada penyanyi, zaman itu penyanyi sebenarnya lebih diterima baik. Penyanyi mendapat perhatian dan lebih popular daripada pelakon. Pendek kata ketika itu, artis naungan EMI terus menguasai stesen TV, radio, penerbitan majalah dan surat khabar.

Hubungan dengan teman media di kalangan artis serta pegawai perhubungan awam (PRO) EMI juga cukup utuh dan saling bergantungan. Lagu daripada artis EMI juga pantas memanjat carta stesen radio dan menjadi pilihan pendengar. Ironinya, berbeza dengan senario semasa, industri hiburan kini dikatakan dilambak dengan persaingan pelakon, model, bintang realiti dan termasuklah bintang laman media sosial.

Sekalipun berdepan dengan pelbagai cabaran arus perdana, syarikat rakaman EMI dengan sokongan Universal Music masih mahu terus kekal relevan bersaing secara sihat selain mengembalikan nostalgia legasi muzik yang sudah dimulakan sejak sekian lama. Lalu signifikan menyambut usia emas EMI di 50 tahun ini ada kesinambungan dan kelangsungan tersendiri.

Sementara itu, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, Encik Loan Cheong berkata, EMI sudah menerbitkan beberapa buah siri album seperti 100 Lagu-Lagu Popular Pilihan DJ Chuari Selamat yang memuatkan enam cakera padat, siri album Bintang Pujaan (40 artis diterbitkan setakat ini), siri 24 Bit Mastering – EMI dan kompilasi Nostalgia Aku, Kau & Dia buat penggemar seni muzik tempatan.

Hakikatnya kalau bercakap mengenai album kompilasi, syarikat EMI antara yang galak menghimpunkan variasi album sebegitu. Daripada kompilasi album cinta hinggalah ke album raya, sejarah memang pernah tahu EMI tak lupa merancakkan arena seni dengan kehadiran album seumpama itu. Tapi pasaran muzik merudum dengan kehadiran aliran muat turun digital hingga menjejaskan penjualan album fizikal.

Kebanyakan syarikat rakaman berdepan dengan pasang surutnya termasuk EMI. Ia lumrah dalam dunia perniagaan. EMI selain itu turut akan menerbitkan beberapa buah album dalam bentuk piring hitam sesuai dengan aliran antarabangsa dan permintaan daripada peminat tanah air. Ini bukti juga EMI sentiasa mahu memberikan yang terbaik buat peminat di luar sana.

Lalu, jika ditanya kembali kenapa sambutan 50 tahun EMI mahu diadakan lebih awal pada tahun ini, pelbagai alasan konkrit boleh dipersembahkan. Sambutan ini mahu mengajak rakyat dan peminat terus menghargai khazanah muzik tanah air. Muzik itu sendirinya bersifat universal dan ia masih diikuti peminat sekali pun ada di antara kita yang begitu berat untuk mengeluarkan wang menghargai karya seni ketika ini.

Banyak medium percuma lain yang boleh diperoleh saat ini tanpa perlu mengeluarkan wang dan ia boleh didapati di hujung jari serta diakses di mana-mana. Selain itu, angka 50 tahun ini juga dilihat bertepatan untuk melakukan penjenamaan semula EMI sebagai label domestik Universal Music. Hakikatnya EMI itu sudah menjadi jenama yang dikenali dan ia wajar dipertahankan selagi boleh.

Pada masa yang sama, ini juga menjadi ruang terbaik untuk mengingati bintang seni lama yang pernah atau masih menaungi syarikat ini sekali gus dapat mengeratkan silaturahim sesama staf serta artis dengan rakan media, komposer, pihak VIP, penaja dan mereka yang berkait rapat dengan skop seni itu sendiri. Inilah masa untuk generasi baharu dan lama bertemu mesra.

Encik Mujahid Abd Wahab (Ketua Pengurusan Domestik EMI) pula menambah bahawa penjenamaan semula ini juga bertujuan untuk mengangkat beberapa usul dan perkara utama seperti status dan kemas kini royalti artis terdahulu termasuk membabitkann data pencipta lagu dan lirik dengan badan muzik termasuklah Persatuan Perlindungan Hak Cipta Karyawan Muzik (M) Berhad (MACP).

Selain itu, EMI juga akan bekerjasama dengan kumpulan kajian dari Universiti Utara Malaysia untuk mengenal pasti dan menerbitkan 100 Lagu Terbaik Sepanjang Zaman dan kajian terperinci ini bakal menggunakan beberapa metodologi seperti temubual, kumpulan tumpuan, bancian dan borang soal selidik. Antara responden yang dikenal pasti terdiri dari penyanyi, komposer, wartawan, penerbit lagu, ahli politik dan orang awam.

Malaysia dan China merupakan dua negara yang masih terus meneruskan legasi EMI. Cuma di Malaysia, EMI beroperasi sebagai jenama domestik di bawah syarikat Universal Music Sdn Bhd (UMSB). Atau lebih jelas ia lebih kepada gabungan dua label tersohor untuk terus memperjuangkan muzik di negara kita.

Tentang Album 100 Lagu-Lagu Popular Pilihan DJ Chuari Selamat.

Koleksi ini merupakan pilihan dari pengamatan DJ Chuari Selamat dalam bidang hiburan selama lebih dari 30 tahun. DJ Chuari merupakan juruhebah radio, penerbit, penulis lirik dan pengatucara majlis yang berpengalaman. Kesemua lagu yang dipilih adalah lagu terbitan UMM sendiri dan juga katalog-katalog lama yang UMM peroleh hasil pembelian hak rakaman dan pengedaran muzik dari label-label terdahulu. Katalog ini merangkumi hampir kesemua produksi terbitan label EMI, Polygram dan beberapa syarikat tempatan seperti IMI, MVM, Rumpun Records, Nawab Productions, Hijjaz Records dan Rahim Othman Production. Tidak dinafikan bahawa masih ada banyak lagi lagu-lagu popular label UMM yang tidak disenaraikan dalam album ini atas sebab-sebab tertentu.

Kesemua lagu yang dipilih dalam koleksi ini merupakan lagu-lagu yang sering berkumandang melalui siaran radio RTM di Malaysia, Radio Singapura, Radio Brunei dan radio-radio swasta. Lagu-lagu pelbagai genre ini juga adalah antara lagu yang sering menjadi juara carta lagu serta sering menjadi pilihan pendengar untuk ruangan permintaan sukaramai, pilihan lagu dan pilihan dj radio. Lagu-lagu dari pilihan ini juga selalu menjadi lagu ‘wajib’ untuk setiap rancangan hiburan TV sama ada berbentuk pertandingan atau realiti.

Bersempena sambutan 50 tahun ini, UMM telah menerbitkan sebuah terbitan ekslusif. Sebuah ‘box set’ yang memuatkan album 100 Lagu-Lagu Popular, Buku Nota EMI 50 Tahun dan Pelekat kereta ini diterbitkan

Tentang Universal Music

Universal Music adalah syarikat muzik utama di dunia dengan rekod operasi milik penuh atau pemegang lesen di 77 buah negara. Perniagaannya juga merangkumi Universal Music Publishing.

Di Malaysia, Universal Music Malaysia (UMM) merupakan syarikat rakaman yang paling banyak memiliki rakaman katalog domestik dan antarabangsa. Selain aktif sebagai syarikat rakaman dan publishing, UMM juga aktif dalam pengurusan acara besar seperti karnival dan konsert.

Kumpulan Universal Music adalah sebuah unit Vivendi, sebuah syarikat media dan komunikasi global.

Category:

Berita