Sekarang zaman cepat sekali berubah, kita pun sebagai pekerja untuk mempromosikan sesuatu kena ikut cepat berfikir dan membuat sesuatu yang baru.

Zaman ini sebetulnya teknologi dah maju pesat, tak macam dahulu. Sekarang peminat muzik sangat mudah mendapatkan akses terhadap hiburan apalagi muzik. Tetapi kerana kemudahan itu, pebisnis muzik pon kena berlumba-lumba bagaimana agar muzik yang dibuat menjadi penghasil uang yang baik. Kerana semakin mudah, semakin banyak yang membuat muzik. Semakin kuat persaingan.

Saya pun sebagai orang yang bertugas untuk mempromosikan muzik sangat pening dengan bermacam kendala yang ada. Muzik kena harus ikut mahu customer. Kalau customer tak nak, kita tak leh jualan. So kalau kita nak idealis, kita susah. Apalagi sekarang radio tak support sangat dengan muzik-muzik yang berkonsep idealis. Radio selalu nak mainkan lagu-lagu yang naikkan rating diorang. So macam mana dengan muzik-muzik yang idealis ni. Macam mana mereka nak promote.

Macam mana nasib muzik di Malaysia ni. Radio asyik mainkan muzik yang itu-itu sahaja. Selain itu diorang mainkan lagu yang popular sahaja. Atau pun Artis yang popular, dengan harap rating stesyen diorang naik. Naik terus naik.

So macam mana, pemuzik-pemuzik baru ni. Tak ada chance langsung nak promote muzik diorang. Peningla …..

Category:

Aneka Ragam

Comments are closed.